Vi bor på landet… del 3

18 februari, 2019 0 av admin
Bjarmi från Berga

Bjarmi från Berga.

Vi har fått tillskott i hästhagen. Sötaste Bjami har flyttat in. Han är islandshäst och ullig, gullig, snäll och kramgo! Barnen är överlyckliga! (De vuxna också!) Bjarmi är tänkt att vara barnens häst. Stjärna är jätteduktig skolhäst på ridbanan men ute i skogen blir hon väl snabb och stark för de små. Bjarmi tar det lugnt och töltar lätt på kommando.

Isländska hästar brukar ofta få namn efter sin karaktär. Bjarmi betyder sken, glans, skimmer. Det är ett namn man ger en fux (alltså färgen på honom.) Och han skimrar ju onekligen i solen!

 

Nyfunna vänner njuter av vinter och vårsol.

Nyfunna vänner njuter av vinter och vårsol.

Innan Bjarmi kom tyckte jag att Stjärna var min lilla fluffboll. Jag jämförde henne med de dressyrhästar som hade en mankhöjd på 175 cm som jag ridit i Stockholm. Med vinterpäls och otränad hömage så såg hon ut som en boll i mina ögon. (En mycket gullig boll!) Nu blev hon helt plötsligt väldigt stor och långbent bredvid vår lilla nykomling. 🙂

Den största lyckan som hästintresserad är när ens barn delar hästintresset. Hästarna har gett mig så mycket genom åren och jag vill att mina barn ska få uppleva samma närhet, kärlek och fascination som jag gör. Jag tjatar inte på dem utan allt ska vara frivilligt, både att rida och hjälpa till med stallfix. Ibland får jag sällskap och ibland får jag göra jobbet själv.

Den största lyckan är att få rida ut tillsammans. Och nu kan vi äntligen göra det! Här om dagen hade vi premiärtur, sonen och jag. Vi rider en vacker väg upp i skogen. Vägarna är isiga och trots att hästarna har broddar i skorna så halkar de på de värsta ställena. Sonen tycker det är läskigt men jag förklarar att hästen har faktiskt fyra ben och klarar av halkan mycket bättre än vi. Efter ett tag vågar vi öka tempot till trav/tölt. Jag vänder mig om och ser sonen stråla av lycka. -Vi töltar, säger han glatt! Han har töltat många gånger förut men varje gång är en ny upplevelse. Att tölta är lycka – varje gång! Jag kan bara hålla med honom. Även om jag mest får sitta på min långbenta spralligt travande pålla.

Första uteritten tillsammans.

Första uteritten tillsammans.

Häng med och gilla oss: