Vitaminkickar i snöstormen

19 januari, 2019 0 av admin
citroner, lemonad, vinter

Citronlemonad mitt i vintern.

Lemonad

Det är dubbla siffror på minusgraderna ute. Snön ligger djup. Det är vinter på riktigt. Då bestämmer jag mig för att fixa lemonad. Det dricker man ju vanligtvis heta sommardagar för att svalka sig. Varför då? Det är ju nu, mitt i mörkaste årstiden som man behöver C-vitaminerna och energin som mest. Jag dricker min lemonad med massor av is. Barnen tycker den är lite stark och vill ha bubbelvatten i sin – då blir det som läsk.
Förutom att C-vitaminerna är bra så var det en vän som tipsade om att dricka pressad citron för att lindra träningsvärk. Med tanke på den grymma träningsvärk jag har efter snöskottningen här om dan så är all lindring välkommen.

Mysstunder

Vår andra vitaminkick just nu är kaninungen Wow. Vi kan inte sluta mysa med den. Helt lugn ligger den i famnen och låter sig klappas och gossas hur mycket som helst. Alla i familjen köar för att få sin mysstund. Vi har skaffat kompostgaller för att avgränsa köket så den kan få skutta runt lite mera fritt. I början är den blyg och gömmer sig i en liten kartong vi ställt fram. Men efter ett tag kikar den fram och börja undersöka rummet. Snart utnyttjar dem rummets hela längd för att göra snabba ruscher, sparka bakut, tvärnita och halka på det målade och, för mjuka kanintassar, väldigt hala golvet. Mycket skoj för en liten kanin, som sen sover sött i sin bur.

Söt kaninunge med ett öra upp och ett öra ner.

Sötaste Wow! Ett öra upp och ett öra ner.

 

Här är receptet på en enkel lemonad med mycket smak men mindre sötma:

Cironlemonad

Ingredienser:
7 stora (ekologiska) citroner
1,5 dl (ekologiskt) rörsocker
3 dl vatten

Gör så här:
Koka upp vatten och socker, så sockret löser sig. Skala av det gula skalet (med potatisskalare) på två av citronerna. Lägg skalremsorna i det varma sockervattnet. Lår stå och svalna något timme. Dela alla citroner och pressa dem i citruspress. Fiska upp skalremsorna ur sockerlagen (och släng). Sila ner citronjuicen i sockerlagen. Rör om. Servera med massor av is.

Serveringstips 1: Blanda med kolsyrat vatten för en bubblig drink.

Serveringstips 2: Blanda med prosecco (eller annat mousserande vin) och massor av is för en läskande drink.

Häng med och gilla oss: